De schat van het Springendal

De schat van het Springendal

 

Er is een grote goudschat gevonden in het Springendal. Een groot aantal gouden munten en sieraden uit de vroege middeleeuwen, een periode waar we heel weinig van weten.

De schat is ook nog dichtbij Hoeve Springendal gevonden, namelijk op de hoek van de Hooidijk en de Brandtorenweg.

Dit is bijna het hoogste punt van het Springendal. Volgens de deskundigen een offerplaats  van de Merovingers, een Koninklijke dynastie die vanaf de 5e eeuw heerste over de Franken. Dat deze dynasty op deze plaats in Nederland gevestigd was, is nieuw voor de geschiedkundigen.

De schat is nu te zien in het Rijksmuseum Twente.

Ook is er een soort totempaal geplaatst op de vindplaats van de goudschat. Wel grappig , want cowboys en indianen zijn ver te zoeken in ons mooie verre Oosten.

 

Dit was natuurlijk op de Hoeve het gesprek van de dag. Iedereen zat te gissen, wat zoiets nu waard is en wat je zou doen, als je zoiets zou vinden.

Ook natuurlijk over de voor- en nadelen van de aanschaf van een metaaldetector.

 Wat bijzonder is dat de vinders het drie jaar stil hebben kunnen houden, want normaal gaan alle nieuwtjes snel rond.

Toch is het eigenlijk al lang bekend bij ons dat er ergens in het Springendal een schat begraven is. In onze knapzakkentocht is een spannend verhaal te vinden van Witte Wieven, die een schat hebben achtergelaten. Deze tocht vooral bedoeld voor kinderen is erg populair en wie weet is er nog ergens een andere schat verborgen in het Springendal.

 persoon metaaldetector