Nieuws en actualiteiten

Landdag Hoeve Springendal

zondag 2 april van 10.00 uur tot 16.00 uur

Mengroep Hoeve Springendal organiseert in samenwerking met Hoeve Springendal op 2 april aanstaande een Landdag waarbij er op traditionele manier met trekpaarden wordt geploegd.

Bezoekers kunnen 2 april kijken naar het ploegen van de akker door enkel- en tweespan trekpaarden op de akkers aan de Schabosweg naast Hoeve Springendal. Het terrein is vanaf de Hooidijk bewegwijzerd.

Medewerkers van Openluchtmuseum Ootmarsum geven uitleg over het ploegen en beantwoorden vragen over het boerenleven in de vorige eeuw.  

Daarnaast zijn er demonstraties mandenvlechten en worden bezoekers per paard en wagen naar de bijenstallen gereden waar uitleg wordt gegeven over het werken met bijen in het algemeen en de zwarte bij in het bijzonder. 

Voor een hapje en een drankje kan men terecht in de Oude Graanschuur bij de receptie van Hoeve Springendal. Om hier te komen kan men ook gebruik maken van het gratis ritje met paard en wagen. Maar ook lopend is dit goed te doen.

Al met al een mooi, gevarieerd programma voor jong en oud. Wij verheugen ons dan ook op uw komst.

Tot zondag 2 april!

Hoeve Springendal werkt mee aan Paasgebruiken Ootmarsum

Dit jaar zullen de paarden van Hoeve Springendal onder begeleiding van Walter Brunninkhuis en Hennie Steggink op zaterdagmiddag voor Pasen weer meewerken aan de jaarlijkse traditie van het houthalen voor het paasvuur in Ootmarsum. 

Dit hout ligt aan het weggetje naast de camping en zal daar door de Poaskerls op drie boerenwagens (sleepwagens) worden opgepakt. Wanneer de karren volgepakt zijn, zal de stoet met de drie volle wagens vertrekken naar Ootmarsum.Dit gebeurt onder toeziend oog en aanmoediging van vele oud Poaskerls en andere personen die achter de karren aan mee lopen naar het vier kilometer verderop gelegen Ootmarsum.

Uiteraard wordt er onderweg een paar keer gestopt om de paarden de nodige rust te geven en de mannen gelegenheid te geven om een drankje te nuttigen. Daarna gaat de stoet al zingend het stadje in met op de boerenkarren een grote stapel hout dat aan alle kanten ver uitsteekt. Ieder jaar is dit weer een sensatie om te zien.

Op 1e Paasdag wordt 's avonds het Paasvuur aangestoken door de Poaskerls.

Ook zullen de Poaskerls overdag op de 1e en 2e Paasdag een rondgang door Ootmarsum maken, het bekende Vlöggeln.  Hierbij lopen de Poaskerls hand in hand en iedereen mag aansluiten aan dit lint dat traditiegetrouw een vaste route heeft door Ootmarsum en eindigt op het Marktplein.

Voor verdere achtergrondinformatie en juiste tijden verwijzen wij naar de site van VVV Ootmarsum.

VVV Ootmarsum-Dinkelland

Dhr. Dick Kuper heeft een prachtige video gemaakt over het houthalen op Paaszaterdag. Deze is te vinden op Youtube. Hieronder vindt u de link:

Hout halen Paaszaterdag Hoeve Springendal

Wandeling Truus Wijnen Tubantia start Hoeve

Tubantia heeft in de afgelopen periode meerdere fiets- en wandelroutes geplaatst van Truus Wijnen. Truus is in onze regio een bekende Twentenaar geworden door de publicaties van de prachtige routes in verschillende wandelgidsen en op haar website.

kop artikel wandelroute truus okt 22

Met deze kop publiceerde Tubantia op 8 oktober de wandelroute die start vanaf ons erf op Hoeve Springendal. Deze route is erg mooi geworden en zeker de moeite waard om te lopen. Via onderstaande link kunt u het artikel en de route vinden op de site van Tubantia.

Deze route is inmiddels ook opgenomen in onze wandelmap en is verkrijgbaar bij onze receptie. 

Wandelroute Tubantia van Truus Wijnen

Site wandelingen van Truus Wijnen

Wandelpagina van Hoeve Springendal

Excursies Staatsbosbeheer

Ook dit jaar organiseert Staatsbosbeheer bijna wekelijks een excursie in het Springendal met iedere week een ander thema.

Voor de maanden oktober t/m april zijn weer nieuwe excursies samengesteld. Deze starten hoofdzakelijk vanaf ons erf Hoeve Springendal.

Voor meer info klik hier: Excursies

Schaapscheren op Hoeve Springendal

Schaapscheren op Hoeve Springendal

De schaapskudde, bestaande uit 100 volwassen, vrouwelijke Drentse heideschapen en meer dan 70 lammetjes, wordt ’s morgens uit het dal van de Mosbeek opgehaald en naar Hoeve Springendal gebracht. Daar worden de volwassen dieren van hun wintervacht ontdaan. De schapen worden het hele jaar ingezet voor natuurbeheer op het Springendal.

De schapen van Mieke Boode worden zaterdag 28 en zondag 29 mei ontdaan van hun warme vacht. De schapen worden onder handen genomen door stoere schaapscheerders die de dieren zowel machinaal als met de hand scheren

Verder komen er spinsters en sokken breisters, ook zijn er 2 imkers die uitleg geven over de zwarte bij die bij Hoeve Springendal in de kassen leeft. Er staat een kraampje met wol gerelateerde artikelen op het erf en natuurlijk is het gezellige terras geopend!

De scheerders beginnen om 10.00 uur in de ochtend en zijn tot in de middag bezig. Bezoekers zijn van harte welkom om even een kijkje te nemen bij het schaapscheren.schaapscheren 2022a

Impressie van de eerste dag ziet u in bijgaande video's en op de foto's:

Schapenscheren op Hoeve Springendal mei 2022 video van Ben Weijermars

Schapenscheren op Hoeve Springendal mei 2022 video van Dick Kuper

Foto's Schapen scheren van Dick Kuper

Voor meer info over de schapen, neem eens een kijkje op de site van Schaapskudde Twente van Mieke Boode: www.schaapskudde-twente.nl

Oogstdag op Hoeve Springendal

Aankondiging Oogstdag op Hoeve Springendal

Aankomende zomer zal in samenwerking met het Openluchtmuseum Los Hoes in Ootmarsum de jaarlijkse oogstdag worden georganiseerd.

Deze zal bij goed weer plaats vinden op dinsdag 25 juli 2023 vanaf 11.00 uur. 

Het graan dat op onze essen groeit zal dan door enkele vrijwilligers met oude werktuigen en paard en wagen worden geoogst.

Aangezien deze activiteit erg weersafhankelijk is, is de datum onder voorbehoud. U kunt parkeren op onze parkeerplaats bij het park.

Voor meer info klik op onderstaande link.

Info Oogstdag Hoeve Springendal

Springendal in top 10 wandelingen

Op de site van Columbus Travel staat een top 10 van mooiste Boswandelingen in Nederland. Op nr 1 staat een wandeling door het mooie Springendal:

De 10 beste boswandelingen van Nederland

Columbus Travel
Door: Columbus Travel
Thursday, November 05, 2020

Een lange boswandeling is altijd een goed idee. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door onze Nederlandse bossen. Wij tippen speciaal voor jou tien unieke boswandelingen door prachtige natuurgebieden. 

1. Word stil van het Springendal, Overijssel

De bossen, heidegronden en graslanden van het Springendal worden doorkliefd door smalle beekjes en watervalletjes. Waar je ook bent, overal hoor je het gekabbel en geklater van water. Het Springendal is echter ook een feestje voor de ogen. Langs de beekjes groeien zeldzame plantjes als de orchidee en parnassia, en er liggen maar liefst drie grote kwelvijvers.

Website Columbus Travel met Top 10 Boswandelingen

Landkruis geplaatst

Op de rand van onze Essen, tegenover het bankje, is door ons een Landkruis geplaatst. Dit om een oude boerentraditie in ere te herstellen. Tijdens de drie dagen voor Hemelvaart, de zogeheten Kruisdagen, hielden veel boeren in Salland en Twente sinds mensenheugenis hun jaarlijkse ommegang over de akkers van de nabijgelegen es.

Elke dag, bij het vallen van de avond, trokken ze dan rond om te bidden voor een goede oogst en voor bescherming tegen natuurrampen. Het Landkruis was dan het begin-en eindpunt van deze omgang. Landkruizen zijn er nog veel te vinden in Twente. Ze worden goed onderhouden. Vaak liggen er verse bloemen bij. Soms staat er net als bij ons een bankje voor vermoeide wandelaars.

Het landkruis heeft inmiddels de regionale krant De Tubantia gehaald met als titel:

Walter geeft Hezingen eindelijk een eigen landkruis, 

Voor het artikel klik op de button.

Artikel plaatsing Landkruis

Op zaterdagmiddag 7 mei 2022 is het Landkruis tijdens een mooie openlucht viering ingewijd door Pastor Kerkhof Jonkman, waarbij medewerking werd verleend door het Basiliekkoor uit Oldenzaal.

inwijding landkruis

Voor een indruk van deze inwijding kunt u de video bekijken die gemaakt is door onze vaste gast dhr. Dick Kuper.

Video Inwijding Landkruis Hoeve Springendal

IMG_8202 03

Schatgraven in Springendal

Beleef Gouden tijden op het Springendal!! 
Op een steenworp afstand van @HoeveSpringendal is een heuse schat gevonden: Het gaat om een grote hoeveelheid gouden munten en sieraden, afkomstig van een offerplaats uit de 7de en 8ste eeuw!
Dit was zo bijzonder dat het behalve de regionale krant ook het landelijk nieuws heeft gehaald.
De schat is reeds in 2019 gevonden en onderzocht. Ook is tot nu de plek en de vondst angstvallig geheim gehouden.
Meer info vindt u in het artikel van de Tubantia: Middeleeuwse schat in Springendal
Ook in de Volkskrant heeft een uitgebreid en mooi artikel gestaan: Spectaculaire vondst in Springendal
Een paar dagen later verscheen er in de Tubantia nog een tweede artikel over de gevonden schat, waarbij er gesproken is met amateurhistoricus Henk Woolderink en ook met de bekende schrijver en tevens onze oud-buurman Jan Cremer.
Een mooi citaat uit dit stuk is:
"Bij Cremer, in het verre Amsterdam, overheerst de emotie, de hunkering naar het land dat hij ooit verliet. De vondst van de schat raakt hem dieper dan hij had gedacht. Met een zucht: „Ik had daar nooit weg moeten gaan.”
Het volledige artikel kunt u vinden via de volgende link: Springendal geeft steeds meer geheimen prijs
Inmiddels heeft onze buurvrouw Annette Brunninhuis naar aanleiding van deze vondst een expositie opgesteld die iedere zaterdag bij haar op het erf te bekijken is. Dagblad Tubantia heeft hier een artikel aan gewijd.

Eerste pluim voor duurzaam landschapsbeheer aan Walter Brunninkhuis uitgereikt

Deze zomer reikt Landschapsdeal Noordoost Twente diverse pluimen uit voor duurzaam landschapsbeheer en Walter Brunninkhuis van Hoeve Springendal nam vrijdag de eerste pluim in ontvangst.

Voor ondernemer Walter Brunninkhuis is de pluim een welverdiend compliment. Hij ontvangt wekelijks gasten die overnachten in één van zijn accommodaties. Samen met buurman Staatsbosbeheer heeft hij de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in natuurontwikkeling. Daar hoort het duurzaam beheren van houtwallen natuurlijk bij. “Mooie natuur is ook voor onze gasten belangrijk. Zij genieten enorm van dit unieke landschap.”

Hele artikel Nieuws uit Tubbergen

Ook Twentetv (regionale zender Noordoost Twente) heeft leuke video geplaatst met een interview met Walter.

Video Twentetv interview

Oefenen voor hout halen met Truus Wijnen

In de week voor Pasen is er regelmatig geoefend met de paarden voor het hout halen op Paaszaterdag. Eén van die ritten ging naar Ootmarsum waarbij ook  de bekende Twentse Truus Wijnen meereed. Ook de pers was aanwezig en heeft hierover een mooi artikel geplaatst in het regionale dagblad de Tubantia.

Truus Wijnen komt regelmatig even op Hoeve Springendal op bezoek en heeft verschillende wandelgidsen uitgebracht waarin ook wandelingen en fietstochten zijn opgenomen die Hoeve Springedal aandoen.

Het artikel is erg mooi geworden, waarbij onze vaste koetsier en buurman Hennie Steggink in het zonnetje werd gezet.

Via onderstaande link kunt u het artikel lezen.

Artikel Tubantia Oefenen Hoalt haaln in Ootmarsum

Mooi artikel RTV Oost over Beekdal en Vliegend Hert

RTV Oost heeft op haar site een mooi artikel staan over dit gebied met als titel: Minder mest en meer water in Springendal en Dal van de Mosbeek.

Ook heeft men een video gemaakt van ongeveer 2 minuten die grotendeels op Hoeve Springendal is opgenomen met ook speciale aandacht voor het Vliegend Hert. Een zeldzame keversoort.

Klik op de button voor het bezoeken van deze site en het bekijken van de mooie video.

RTV Oost Artikel

Interview Walter door Rtv Oost

Op woensdag 14 juli was RTVOost op bezoek bij Hoeve Springendal. Presentatrice Monique Sleiderink ging met de huifkar op pad door het Springendal. Landschapsdeal Noordoost Twente heeft begin deze maand een pluim uitgereikt aan Walter Brunninkhuis voor duurzaam landschapsbeheer. De Landschapsdeal zet zich in voor duurzaam beheer van landschapselementen tegen een eerlijke beloning.

Tijdens een ritje met paard en wagen met voerman Hennie Steggink heeft Monique een interview met Walter afgenomen.

Voor de beelden hiervan, klik op onderstaande link:

Interview RTVOost met Walter

Nieuwe Wandelpagina en Fietspagina

Hoeve Springendal is startlocatie van diverse wandel, fiets,mountainbike en paardennetwerk routes.

De overzichtsborden hiervan staan bij de parkeerplaats.

Ook hebben wij voor onze gasten die bij ons verblijven een nieuwe Wandelmap en een nieuwe  Fietsmap gemaakt met veel routes die u vanaf ons park kunt wandelen of fietsen.

Al deze routes kunt u ook digitaal vinden op deze site en tevens kunt u hier het bijbehorende GPX bestand downloaden om deze routes te wandelen of te fietsen met telefoon of navigatieapparaat.

Het zijn zowel korte- als lange routes, die door de mooiste gedeelten van Twente en de grensstreek van Duitsland voeren.

Deze routes worden gratis beschikbaar gesteld door Hoeve Springendal. De beide mappen liggen bij de receptie bij de balie en kunnen hier ingezien worden om een keuze te maken.

Wandelpagina                               Fietspagina

Picknicktafel Vliegend Hert geplaatst

De natuurgebieden Springendal en Dal van de Mosbeek vormen een belangrijk leefgebied voor het Vliegend Hert. Deze grote kever is een belangrijke sleutelsoort* voor deze gebieden, als het goed gaat met het vliegend hert dan profiteren vele andere soorten daarvan mee! Om meer mensen bekend te maken met deze grootste kever van Nederland is er een bijzondere picknicktafel geplaatst. Deze is geplaatst op de hei van de Paardenslenkte vlak voor de grote kei op de grens.

Voor meer info kunt u naar de site van staatsbosbeheer gaan op de Boswachtersblog:

Boswachtersblog over Vliegend Hert

Bijenstal [iemenschoer]

Bijenstal [imenschoer]

Op de Hoeve staan al enkele jaren meerdere bijenkasten verspreid over het park met daarin verschillende volken van de Zwarte Bij.

Sinds kort zijn deze kasten bij elkaar gezet in een prachtige bijenstal die staat bij de Kapschuur vlak bij de ingang van ons park.

De Zwarte Bij is bij uitstek aangepast aan ons weerbarstige klimaat (winderig, kil en nat). In zuivere vorm, is onze inlandse bij niet steeklustig en niet erg geneigd tot zwermen.  Deze bij geeft een goede honingopbrengst. Het vliegbereik en lastvermogen is door de robuuste lichaamsopbouw beduidend groter dan dat van menig ander bijenras. Met zijn donkere pantserkleur raakt de bij sneller opgewarmd dan lichter gekleurde bijenrassen. Door het grote lichaam en de lange beharing houdt de bij die warmte ook langer vast.

De bij vliegt uit bij lage temperaturen (vanaf 5,5 graden Celsius) waardoor deze van vroeg tot laat op de dag kan verzamelen. Aanhoudende druilregen of sterke wind houden het diertje evenmin in de kast. De zwarte bij overwintert uitstekend. 

De Zwarte bij was in zuivere vorm bijna volledig uit ons land verdwenen. 

In de receptie is de eigengemaakte honing van deze bij verkrijgbaar.

Ons Dinkelland Meester J.B. Bernink (1878-1954)

Enige tijd geleden kreeg ik dit prachtige boek. Dit boek vertelt over de natuur van Oost Twente rond 1926.

De auteur is MEESTER J.B. BERNINK (1878-1954)

Natuurliefhebber, onderwijzer, verzamelaar en museumdirecteur. Hierbij een paar anekdotes.

Bernink Ons Dinkeland.png

Twente een eeuw geleden:

Een bijzondere mix van steden met intensieve textielindustrie omringd door dorpen en boerenerven in een afwisselend landschap van bossen, akkers en essen. In het echte buitengebied liggen de ‘woeste gronden’ waar de heide nog doorloopt vanuit Drente en Duitsland naar Noordoost Twente.

Verrassend is hoe actueel de beschrijvingen van meester Bernink nu nog steeds zijn. Het landschap van Noord Oost Twente is gelukkig goed behouden. De omgeving van Hoeve Springendal is gelukkig nooit meegenomen in de ruilverkaveling.

Een paar foto’s uit dit verrassende boekje:

 ravijn hazelbekke bernink.jpg
Een foto van het prachtigeHazelbekke, hier vlakbij

 bernink schaapskooi vasse.jpg

 
Een klein stukje uit het hoofdstuk “naar t Hezinger Bronnenland”

Hezinge ligt tusschen Nutter, Vasse en Mander, namen, die zelfs de Westerlingen uit het verre Holland sedert de oorlogsjaren als het summum gelden van natuurschoon, ongerept gebleven in de wisseling der tijden, ver van het verkeer en den invloed van het moderne leven. Hezinge, dat een hoogvlakte vormt langs de Duitsche grens, is lang een vergeten oord geweest, doch ontdekt door de gasten, die jaar op jaar het oude stedeke Ootmarsum als pleisterplaats verkozen.

 

bernink plattegrond.jpg

 In het stille seizoen

Word de wintersche natuur schijndood genoemd, voor den natuurvriend is zij dat niet

Dan zijn er de bloedrode Gougvinken,de putters en de bloedroode Goudvinken, de Putters en de Meezen” het best te aanschouwen. De IJsvogel blijft ook dan onze trouwe gezel.

 

 

 

Hoeve Springendal het Schoonste vakantie park van Nederland.

Hoeve Springendal Schoonste vakantie park van Nederland

Volgens de recensies op Zoover is Hoeve Springendal het schoonste vakantie park van Nederland.

Lieve gasten bedankt voor jullie mooie reviews!

Wintervoedselakker

De wintervoedselakker is een groot succes voor mens en dier!

Dat is het resultaat van het inzaaien van een hectare grond met zaaddragende bloemen, speciaal voor de vogels van het Springendal. In de zomer levert dit een prachtige bloemenzee op en op een mooie winterdag smullen er meer dan 300 groenlingen van de zaden.

Alwie olde Hanter en Robert Westerhof van de Vogelwerkgroep Ootmarsum, bedankt voor de foto’s.

Jan Cremer

Wat leuk dat onze vroegere buurman kunstenaar en schrijver Jan Cremer ons nog niet is vergeten! Een artikel in de Tubantia van 20 april jl over heimwee naar Twente, en naar onder andere Boer Brunninkhuis op het Springendal. Hiernaast staat het witte huis met schuur  op de foto waar hij een periode heeft gewoond.

Hieronder het betreffende artikel:

Jan Cremer 4.JPG

Uitgebreide lezing over de wolf

Wilt u alles weten over de wolf, die steeds meer wordt waargenomen in Nederland en ook op het Springendal? Kom dan luisteren naar de wolvenkenner van Nederland, boswachter Roel Korbee.

Vraag de receptie om de actuele tijden.

Artikel Trouw wandeling Truus Wijnen over Springendal

In Trouw stond  op 26 februari 2021 een mooi artikel over een nieuwe wandeling over het Springendal.

Deze prachtige wandeling is gemaakt door Truus Wijnen die als gepassioneerd wandelaar en fotograaf al vele wandelingen in Twente heeft samengesteld en beschreven in door haar uitgebrachte gidsen en op haar blog "Over wandelingen gesproken" en die ook te vinden zijn via wandelzoekpagina.nl.

Citaat artikel Trouw:

Onmeunig (heel erg) mooi is het in de Tuin van Twente. Truus Wijnen, de ongekroonde wandelkoningin van de streek leidt rond.

Sarah-Mie Luyckx, 26 februari 2021, 23:07

Daags voor onze komst kopt regionale krant Tubantia dat dankzij Truus Wijnen de wandelgekte er heeft toegeslagen. De ongekroonde wandelkoningin van de streek heeft onlangs haar derde gids uitgebracht met een twintigtal routes door Twente. Nou loopt daar naar verluidt al een slordige 6000 kilometer aan paden, maar het geheim van Wijnen is, naar eigen zeggen, dat ze waar mogelijk voor de niet gemarkeerde trajecten gaat.

De keuze vandaag is gevallen op haar splinternieuwe tocht door het Springendal, vanwege de niet geringe kwalificaties. De parel in de noordoostkop van Overijssel staat te boek als de Tuin van Twente en wordt zelfs de Tuin van Nederland genoemd, zegt de plaatselijke boswachter. Dat laatste kun je een contradictio in terminis noemen: het grensgebied met Duitsland zou vanwege zijn sterke glooiingen een welhaast buitenlands elan hebben. Ooit – tijdens voorlaatste ijstijd het Saalien – duwden gletsjers het land aan de kant en vormden onder meer de stuwwal van Ootmarsum, waarop het Springendal lieflijk ligt te zijn.

Voor het hele artikel klik op de button: Trouw: Met Truus door de tuin van Twente

Site Truus Wijnen: Over wandelen gesproken Truus Wijnen

Op onze site hebben wij ook een speciale Wandelpagina gemaakt met veel info over wandelen vanaf Hoeve Springendal en over routes  hier in de buurt en voor onze gasten die hier verblijven is een Wandelmap met info en routebeschrijvingen van diverse routes vanaf de Hoeve en de diverse startpunten in de omgeving.

Bezoek onze Wandelpagina

Mooi artikel RTV Oost over Beekdal en Vliegend Hert

RTV Oost heeft op haar site een mooi artikel staan over dit gebied met als titel: Minder mest en meer water in Springendal en Dal van de Mosbeek.

Ook heeft men een video gemaakt van ongeveer 2 minuten die grotendeels op Hoeve Springendal is opgenomen met ook speciale aandacht voor het Vliegend Hert. Een zeldzame keversoort.

Klik op de button voor het bezoeken van deze site en het bekijken van de mooie video.

RTV Oost Artikel

Interview Walter door Rtv Oost

Op woensdag 14 juli was RTVOost op bezoek bij Hoeve Springendal. Presentatrice Monique Sleiderink ging met de huifkar op pad door het Springendal. Landschapsdeal Noordoost Twente heeft begin deze maand een pluim uitgereikt aan Walter Brunninkhuis voor duurzaam landschapsbeheer. De Landschapsdeal zet zich in voor duurzaam beheer van landschapselementen tegen een eerlijke beloning.

Tijdens een ritje met paard en wagen met voerman Hennie Steggink heeft Monique een interview met Walter afgenomen.

Voor de beelden hiervan, klik op onderstaande link:

Interview RTVOost met Walter

Eerste pluim voor duurzaam landschapsbeheer aan Walter Brunninkhuis uitgereikt

Deze zomer reikt Landschapsdeal Noordoost Twente diverse pluimen uit voor duurzaam landschapsbeheer en Walter Brunninkhuis van Hoeve Springendal nam vrijdag de eerste pluim in ontvangst.

Voor ondernemer Walter Brunninkhuis is de pluim een welverdiend compliment. Hij ontvangt wekelijks gasten die overnachten in één van zijn accommodaties. Samen met buurman Staatsbosbeheer heeft hij de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in natuurontwikkeling. Daar hoort het duurzaam beheren van houtwallen natuurlijk bij. “Mooie natuur is ook voor onze gasten belangrijk. Zij genieten enorm van dit unieke landschap.”

Hele artikel Nieuws uit Tubbergen

Ook Twentetv (regionale zender Noordoost Twente) heeft leuke video geplaatst met een interview met Walter.

Video Twentetv interview

Artikel Trouw wandeling Truus Wijnen over Springendal

In Trouw stond  op 26 februari 2021 een mooi artikel over een nieuwe wandeling over het Springendal.

Deze prachtige wandeling is gemaakt door Truus Wijnen die als gepassioneerd wandelaar en fotograaf al vele wandelingen in Twente heeft samengesteld en beschreven in door haar uitgebrachte gidsen en op haar blog "Over wandelingen gesproken" en die ook te vinden zijn via wandelzoekpagina.nl.

Citaat artikel Trouw:

Onmeunig (heel erg) mooi is het in de Tuin van Twente. Truus Wijnen, de ongekroonde wandelkoningin van de streek leidt rond.

Sarah-Mie Luyckx, 26 februari 2021, 23:07

Daags voor onze komst kopt regionale krant Tubantia dat dankzij Truus Wijnen de wandelgekte er heeft toegeslagen. De ongekroonde wandelkoningin van de streek heeft onlangs haar derde gids uitgebracht met een twintigtal routes door Twente. Nou loopt daar naar verluidt al een slordige 6000 kilometer aan paden, maar het geheim van Wijnen is, naar eigen zeggen, dat ze waar mogelijk voor de niet gemarkeerde trajecten gaat.

De keuze vandaag is gevallen op haar splinternieuwe tocht door het Springendal, vanwege de niet geringe kwalificaties. De parel in de noordoostkop van Overijssel staat te boek als de Tuin van Twente en wordt zelfs de Tuin van Nederland genoemd, zegt de plaatselijke boswachter. Dat laatste kun je een contradictio in terminis noemen: het grensgebied met Duitsland zou vanwege zijn sterke glooiingen een welhaast buitenlands elan hebben. Ooit – tijdens voorlaatste ijstijd het Saalien – duwden gletsjers het land aan de kant en vormden onder meer de stuwwal van Ootmarsum, waarop het Springendal lieflijk ligt te zijn.

Voor het hele artikel klik op de button: Trouw: Met Truus door de tuin van Twente

Site Truus Wijnen: Over wandelen gesproken Truus Wijnen

Op onze site hebben wij ook een speciale Wandelpagina gemaakt met veel info over wandelen vanaf Hoeve Springendal en over routes  hier in de buurt en voor onze gasten die hier verblijven is een Wandelmap met info en routebeschrijvingen van diverse routes vanaf de Hoeve en de diverse startpunten in de omgeving.

Bezoek onze Wandelpagina