Nieuws en Activiteiten

Interactieve Landdag

op Hoeve Springendal

op zondag 7 april

van 11.30 uur- 16.00 uur.

Deze middag wordt het land geploegd met enkele ouderwetse ploegen waar verschillende rassen paarden voor zijn gespannen. Verschillende deelnemers hebben zich inmiddels al aangemeld.

Naast deze activiteit wordt vanaf 11.30 uur een interactief programma georganiseerd! U bent van harte uitgenodigd om dit te bezoeken!

Naast het ploegen vinden de volgende activiteiten plaats:

  1. Om 12.30 uur kunt u met paard en wagen naar onze bijenstal rijden, waar bijzondere zwarte bijenvolken zijn te vinden. Hier krijgt u informatie over het leven van deze bijen en het nut van bijen voor de mens en natuur in het algemeen.
  2. Om 13.30 uur gaat iemand van Staatsbosbeheer iets vertellen en laten zien over het beheer van het Springendal. Kinderen kunnen daarbij deelnemen aan een ontdekkings/speurtocht .
  3. Om 14.30 uur houdt Roel Korbee, wolvendeskundige een praatje over de terugkeer van de wolf.
  4. Om 15.15 uur vertelt iemand van de Natuur en vogelwerkgroep Ootmarsum over de vogels en hun leefomgeving in het Springendal.

Al deze activiteiten vinden plaats op de Schabos Es bij Hoeve Springendal. (Parkeren op parkeerplaats Hoeve Springendal, Brunninkhuisweg 3 Hezingen, dan lopend voor de vijver links af)

Tevens is er is een kraampje waar koffie/thee en/of chocolademelk kan worden gekocht en pannenkoeken kunnen worden gegeten.

Al met al een mooi, gevarieerd programma voor jong en oud. Wij verheugen ons dan ook op uw komst.

 

Tot zondag 7 april!

Hoeve Springendal werkt mee aan Paasgebruiken Ootmarsum

Ook dit jaar zullen de paarden van Hoeve Springendal onder begeleiding van Walter Brunninkhuis en Hennie Steggink meewerken aan de jaarlijkse traditie van het houthalen voor het paasvuur in Ootmarsum.

Dit hout ligt aan het weggetje naast de camping en zal daar door de Poaskerls op drie boerenwagens (sleepwagens) worden opgepakt. Wanneer de karren volgepakt zijn, zal de stoet met de drie volle wagens vertrekken naar Ootmarsum.Dit gebeurt onder toeziend oog en aanmoediging van vele oud Poaskerls en andere personen die achter de karren aan mee lopen naar het vier kilometer verderop gelegen Ootmarsum.

Uiteraard wordt er onderweg een paar keer gestopt om de paarden de nodige rust te geven en de mannen gelegenheid te geven om een drankje te nuttigen. Daarna gaat de stoet al zingend het stadje in met op de boerenkarren een grote stapel hout dat aan alle kanten ver uitsteekt. Ieder jaar is dit weer een sensatie om te zien.

Op 1e Paasdag wordt 's avonds het Paasvuur aangestoken door de Poaskerls.

Ook zullen de Poaskerls overdag op de 1e en 2e Paasdag een rondgang door Ootmarsum maken (Vlöggeln)  waarbij zij hand in hand gaan en iedereen mag aansluiten aan dit lint dat traditiegetrouw een vaste route heeft door Ootmarsum en eindigt op het Marktplein.

Voor verdere achtergrondinformatie en juiste tijden verwijzen wij naar de site van VVV Ootmarsum.

VVV Ootmarsum-Dinkelland

Dhr. Dick Kuper heeft een prachtige video gemaakt over het houthalen op Paaszaterdag. Deze is te vinden op Youtube. Hieronder vindt u de link:

Hout halen Paaszaterdag Hoeve Springendal

Hoeve Springendal Schoonste vakantie park van Nederland

Volgens de recensies op Zoover is Hoeve Springendal het schoonste vakantie park van Nederland.

Lieve gasten bedankt voor jullie mooie reviews!

Mooi artikel in blad Recron over Hoeve Springendal

In het laatste blad van Recron van november stond een uitgebreid artikel over Hoeve Springendal.

U kunt hierin een uitgebreid interview lezen met Marian en haar zoon Walter.

Voor het artikel kunt u onderstaande link klikken.

De Bezieling: Interview in Recron

Artikel Tubantia over Hoeve Springendal november 2018

In de regionale krant de Tubantia stond in november een mooi artikel over Hoeve Springendal.

Klik voor het gehele interview op onderstaande link.

Interview in Tubantia nov 18

Boomslepen 2018 was weer een succes

Ook dit jaar was er weer het boomslepen met trekpaarden bij Hoeve Springendal.

Hieronder de link naar het artikel in de Tubantia van 12-11-2018

Artikel Tubantia boomslepen 2018

Kroamschudden bij Hoeve Springendal

Op dinsdag 16 oktober 2018 zijn er 12 biggen geboren. Het aantal is bijzonder omdat er meestal minder biggen tegelijk geboren worden.

Het was zelfs zo bijzonder dat RTV Oost op bezoek is geweest om te komen Kroamschudden.

Op bijgaande link wordt u verwezen naar de Facebook pagina van Expeditie Oost die een leuke reportage hierover heeft gemaakt met in de hoofdrollen Bert Eeftink en Marianne Brunninkhuis, met als titel: Kroamschudden bij Hoeve Springendal!

Kroamschudden bij Hoeve Springendal

Inmiddels heeft ook het tweede varken 10 prachtige biggetjes gekregen. De stal is nu een echte kraamkamer met veel kraamvisite.

Udate: Eind februari zijn de biggen met hun moeder voor het eerst naar buiten gegaan om te genieten van de buitenlucht en de grote wei waarin volop gewroet kan worden. Ze trokken daarbij veel bekijks.

Activiteiten kalender

Ploegen met paarden op zondag 7 april tijdens Interactieve landdag

Op 7 april organiseert de mengroep Springendal vanaf 11.30 uur een dag ploegen met paarden op de akkers op de Schabos Es naast Hoeve Springendal. Er zullen beginnende en gevorderde ploegers bezig zijn met diverse paarden waaronder onze eigen Belgische trekpaarden. U bent van harte uitgenodigd om dit te komen bekijken.

Verder is er ook een interactief programma opgesteld  voor jong en oud, zoals uitleg over de bijen in de bijenstal, info vanuit de volgelwerkgroep Ootmarsume en over de terugkeer van de wolf door Roel Korbee. Voor details en tijden zie het artikel bovenaan deze pagina.

In het Paasweekend van 19, 20, 21 en 22 april is er van alles te zien en te beleven in en rond Ootmarsum

In dit weekend zal op zaterdag 20 april het hout voor het Paasvuur gehaald worden. Dit gebeurt door de Poaskerls met medewerking van de paarden en menners van Hoeve Springendal.

Hiervoor worden in de weken daarvoor de paarden volop getraind om deze klus te kunnen klaren.

Dit hout wordt in een optocht van drie oude boerenwagens, onder veel bekijks, gebracht naar  Ootmarsum voor het te bouwen Paasvuur. Achter de wagens loopt een stoet van voormalige Poaskerls en andere geinteresseerden.

Dit paasvuur wordt zondagavond door de Poaskerls aangestoken.

Verder maken de Poaskerls een paar keer op de 1e en 2e Paasdag een rondgang door Ootmarsum, waarbij velen in een lange rij al zingend aanhaken. Dit is het zgn Vlöggeln.

Meer info op de site van VVV Ootmarsum-Dinkelland

Pasen in Ootmarsum

De roep van de midwinterhoorn klinkt weer vanaf de zondag 2 december

Zondag 2 december is de eerste Adventzondag. Vanaf deze dag mag er volgens de traditie  weer geblazen worden op de midwinterhoorn. De "Oale Roap"zal vanaf dan weer te horen zijn tot 6 januari op Driekoningen.

Ook op de Hoeve zijn enkele blazers die regelmatig hun midwinterhoorn zullen laten klinken.

Vlak voor Kerst zal ook weer een grote Kerstboom op het erf geplaatst worden.

In de bijgaande link komt u bij een video over het gebruik om de boom op te halen en het blazen van de midwinterhoorn.

Midwinterhoorn blazen op Hoeve Springendal

Pauze slipjacht op Hoeve Springendal op woensdag 14 november

De parel onder de slipjachten noemen de deelnemers van de Koninklijke Jachtvereniging hun rit door het essenlandschap van Vasse, Mander en Hezingen in de gemeente Tubbergen. Met hun paarden en jachthonden maken een grote groep ruiters woensdagmiddag 14 november een lange tocht door dit prachtige gebied. Op Hoeve Springendal zal om ongeveer 14.00 uur een pauze stop zijn.

Boomslepen 

Zaterdag 10 november is er op het terrein achter Hoeve Springendal een boomsleepwedstrijd. Met paarden moet een parcours met diverse oefeningen worden afgelegd. Ongeveer 18 combinaties zullen hier aan deelnemen.  Deze wedstrijd is ook voor publiek gratis toegankelijk.

Honing van de Zwarte Bij op Hoeve Springendal

Het is eindelijk zo ver: onze eerste eigen honing is geslingerd!

Deze honing is afkomstig van de inheemse Zwarte Bij. Deze zeldzame bij wordt door ons programma in samenwerking met de Twentse Imkervereniging "Het Landras" vermeerderd en beschermd.

De honing is te koop in de receptie

Bosuil in kapschuur

Op dit moment zit er bijna iedere dag een bosuil boven in de kapschuur bij de ingang van Hoeve Springendal.

Wanneer je naar binnen loopt dan zie je dat de uil je met zijn scherpe ogen blijft volgen.

Nieuwe B&B

Onze nieuwe B&B!

Boven onze nieuwe ontmoetingsruimte zijn twee nieuwe, moderne B&B kamers gerealiseerd.

Dit voorjaar openden wij onze nieuwe kamers elk met een eigen inrichting en thema.

Eén kamer heeft een groot balkon en kijkt uit over ons eeuwenoude  erf en beekdal.  Liggend in een warm bad na een stevige wandeling of fietstocht hebt u een prachtig zicht op het Twentse landschap. Deze kamer heeft als thema "Landschapskunst". Hier wordt aandacht besteed aan landschapsschilders, waaronder de schilders Mauve, Hobbema en Jongkind. De laatste twee hebben hier in de directe omgeving veel gewerkt.

De tweede kamer heeft uitzicht op de eeuwenoude eik bij onze boerderij.  ("als die eens praten kon")
In deze kamer slaapt u op een vide en hebt u zicht op de sterrenhemel door de grote dakramen die de kamer rijk is.
In deze kamer hebben wij aandacht besteed aan de Twentse dichter Willem Wilmink.
Willem Wilmink (1936-2003) had een intense band met Ootmarsum. Hij verbleef er als kind in de oorlog, op de vlucht uit zijn geboortestad Enschede. Ook in zijn latere leven bleef hij er steeds weer terugkomen. In zijn werk heeft hij de herinnering aan het stadje in tal van zijn gedichten vastgelegd. Cabaretier en vriend Herman Finkers omschreef het landschap rondom de Kuiperberg zelfs als het "Arcadië van Willem Wilmink".

Wintervoedselakker

2017

De wintervoedselakker was een groot succes voor mens en dier!

Dit is het resultaat van het inzaaien van een hectare grond met zaaddragende bloemen, speciaal voor de vogels van het Springendal. In de zomer levert dit een prachtige bloemenzee op en op een mooie winterdag smullen er meer dan 300 groenlingen van de zaden.

Alwie olde Hanter en Robert Westerhof van de Vogelwerkgroep Ootmarsum, bedankt voor de foto’s.

Nieuwe fietsroutes

Hoeve Springendal heeft nu ook fietsroutes beschikbaar voor onze gasten. Vorig jaar zijn er 26 wandelroutes uitgezet en voor de komende periode hebben we prachtige fietsroutes gemaakt. Het zijn zowel korte- als lange fietsroutes, die door de mooiste gedeelten van Twente en de grensstreek van Duitsland voeren.

Deze routes worden gratis beschikbaar gesteld door Hoeve Springendal.

Uitgebreide lezing over de wolf

Wilt u alles weten over de wolf, die steeds meer wordt waargenomen in Nederland en ook op het Springendal? Kom dan luisteren naar de wolvenkenner van Nederland, boswachter Roel Korbee.

Vraag de receptie om de actuele tijden.