Nieuws & Blog

Interview Walter door Rtv Oost

Op woensdag 14 juli was RTVOost op bezoek bij Hoeve Springendal. Presentatrice Monique Sleiderink ging met de huifkar op pad door het Springendal. Landschapsdeal Noordoost Twente heeft begin deze maand een pluim uitgereikt aan Walter Brunninkhuis voor duurzaam landschapsbeheer. De Landschapsdeal zet zich in voor duurzaam beheer van landschapselementen tegen een eerlijke beloning.

Tijdens een ritje met paard en wagen met voerman Hennie Steggink heeft Monique een interview met Walter afgenomen.

Voor de beelden hiervan, klik op onderstaande link:

Interview RTVOost met Walter

Nieuwe Wandelpagina en Fietspagina

Hoeve Springendal is startlocatie van diverse wandel, fiets,mountainbike en paardennetwerk routes.

De overzichtsborden hiervan staan bij de parkeerplaats.

Ook hebben wij voor onze gasten die bij ons verblijven een nieuwe Wandelmap en een nieuwe  Fietsmap gemaakt met veel routes die u vanaf ons park kunt wandelen of fietsen.

Al deze routes kunt u ook digitaal vinden op deze site en tevens kunt u hier het bijbehorende GPX bestand downloaden om deze routes te wandelen of te fietsen met telefoon of navigatieapparaat.

Het zijn zowel korte- als lange routes, die door de mooiste gedeelten van Twente en de grensstreek van Duitsland voeren.

Deze routes worden gratis beschikbaar gesteld door Hoeve Springendal. De beide mappen liggen bij de receptie bij de balie en kunnen hier ingezien worden om een keuze te maken.

Wandelpagina                               Fietspagina

Eerste pluim voor duurzaam landschapsbeheer aan Walter Brunninkhuis uitgereikt

Deze zomer reikt Landschapsdeal Noordoost Twente diverse pluimen uit voor duurzaam landschapsbeheer en Walter Brunninkhuis van Hoeve Springendal nam vrijdag de eerste pluim in ontvangst.

Voor ondernemer Walter Brunninkhuis is de pluim een welverdiend compliment. Hij ontvangt wekelijks gasten die overnachten in één van zijn accommodaties. Samen met buurman Staatsbosbeheer heeft hij de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in natuurontwikkeling. Daar hoort het duurzaam beheren van houtwallen natuurlijk bij. “Mooie natuur is ook voor onze gasten belangrijk. Zij genieten enorm van dit unieke landschap.”

Hele artikel Nieuws uit Tubbergen

Ook Twentetv (regionale zender Noordoost Twente) heeft leuke video geplaatst met een interview met Walter.

Video Twentetv interview

Artikel Trouw wandeling Truus Wijnen over Springendal

In Trouw stond  op 26 februari 2021 een mooi artikel over een nieuwe wandeling over het Springendal.

Deze prachtige wandeling is gemaakt door Truus Wijnen die als gepassioneerd wandelaar en fotograaf al vele wandelingen in Twente heeft samengesteld en beschreven in door haar uitgebrachte gidsen en op haar blog "Over wandelingen gesproken" en die ook te vinden zijn via wandelzoekpagina.nl.

Citaat artikel Trouw:

Onmeunig (heel erg) mooi is het in de Tuin van Twente. Truus Wijnen, de ongekroonde wandelkoningin van de streek leidt rond.

Sarah-Mie Luyckx, 26 februari 2021, 23:07

Daags voor onze komst kopt regionale krant Tubantia dat dankzij Truus Wijnen de wandelgekte er heeft toegeslagen. De ongekroonde wandelkoningin van de streek heeft onlangs haar derde gids uitgebracht met een twintigtal routes door Twente. Nou loopt daar naar verluidt al een slordige 6000 kilometer aan paden, maar het geheim van Wijnen is, naar eigen zeggen, dat ze waar mogelijk voor de niet gemarkeerde trajecten gaat.

De keuze vandaag is gevallen op haar splinternieuwe tocht door het Springendal, vanwege de niet geringe kwalificaties. De parel in de noordoostkop van Overijssel staat te boek als de Tuin van Twente en wordt zelfs de Tuin van Nederland genoemd, zegt de plaatselijke boswachter. Dat laatste kun je een contradictio in terminis noemen: het grensgebied met Duitsland zou vanwege zijn sterke glooiingen een welhaast buitenlands elan hebben. Ooit – tijdens voorlaatste ijstijd het Saalien – duwden gletsjers het land aan de kant en vormden onder meer de stuwwal van Ootmarsum, waarop het Springendal lieflijk ligt te zijn.

Voor het hele artikel klik op de button: Trouw: Met Truus door de tuin van Twente

Site Truus Wijnen: Over wandelen gesproken Truus Wijnen

Op onze site hebben wij ook een speciale Wandelpagina gemaakt met veel info over wandelen vanaf Hoeve Springendal en over routes  hier in de buurt en voor onze gasten die hier verblijven is een Wandelmap met info en routebeschrijvingen van diverse routes vanaf de Hoeve en de diverse startpunten in de omgeving.

Bezoek onze Wandelpagina

Springendal in top 10 wandelingen

Op de site van Columbus Travel staat een top 10 van mooiste Boswandelingen in Nederland. Op nr 1 staat een wandeling door het mooie Springendal:

De 10 beste boswandelingen van Nederland

Columbus Travel
Door: Columbus Travel
Thursday, November 05, 2020

Een lange boswandeling is altijd een goed idee. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door onze Nederlandse bossen. Wij tippen speciaal voor jou tien unieke boswandelingen door prachtige natuurgebieden. 

1. Word stil van het Springendal, Overijssel

De bossen, heidegronden en graslanden van het Springendal worden doorkliefd door smalle beekjes en watervalletjes. Waar je ook bent, overal hoor je het gekabbel en geklater van water. Het Springendal is echter ook een feestje voor de ogen. Langs de beekjes groeien zeldzame plantjes als de orchidee en parnassia, en er liggen maar liefst drie grote kwelvijvers.

Website Columbus Travel met Top 10 Boswandelingen

Picknicktafel Vliegend Hert geplaatst

De natuurgebieden Springendal en Dal van de Mosbeek vormen een belangrijk leefgebied voor het Vliegend Hert. Deze grote kever is een belangrijke sleutelsoort* voor deze gebieden, als het goed gaat met het vliegend hert dan profiteren vele andere soorten daarvan mee! Om meer mensen bekend te maken met deze grootste kever van Nederland is er een bijzondere picknicktafel geplaatst. Deze is geplaatst op de hei van de Paardenslenkte vlak voor de grote kei op de grens.

Voor meer info kunt u naar de site van staatsbosbeheer gaan op de Boswachtersblog:

Boswachtersblog over Vliegend Hert

Bijenstal [iemenschoer]

Bijenstal [imenschoer]

Op de Hoeve staan al enkele jaren meerdere bijenkasten verspreid over het park met daarin verschillende volken van de Zwarte Bij.

Sinds kort zijn deze kasten bij elkaar gezet in een prachtige bijenstal die staat bij de Kapschuur vlak bij de ingang van ons park.

De Zwarte Bij is bij uitstek aangepast aan ons weerbarstige klimaat (winderig, kil en nat). In zuivere vorm, is onze inlandse bij niet steeklustig en niet erg geneigd tot zwermen.  Deze bij geeft een goede honingopbrengst. Het vliegbereik en lastvermogen is door de robuuste lichaamsopbouw beduidend groter dan dat van menig ander bijenras. Met zijn donkere pantserkleur raakt de bij sneller opgewarmd dan lichter gekleurde bijenrassen. Door het grote lichaam en de lange beharing houdt de bij die warmte ook langer vast.

De bij vliegt uit bij lage temperaturen (vanaf 5,5 graden Celsius) waardoor deze van vroeg tot laat op de dag kan verzamelen. Aanhoudende druilregen of sterke wind houden het diertje evenmin in de kast. De zwarte bij overwintert uitstekend. 

De Zwarte bij was in zuivere vorm bijna volledig uit ons land verdwenen. 

In de receptie is de eigengemaakte honing van deze bij verkrijgbaar.

Ons Dinkelland Meester J.B. Bernink (1878-1954)

Enige tijd geleden kreeg ik dit prachtige boek. Dit boek vertelt over de natuur van Oost Twente rond 1926.

De auteur is MEESTER J.B. BERNINK (1878-1954)

Natuurliefhebber, onderwijzer, verzamelaar en museumdirecteur. Hierbij een paar anekdotes.

Bernink Ons Dinkeland.png

Twente een eeuw geleden:

Een bijzondere mix van steden met intensieve textielindustrie omringd door dorpen en boerenerven in een afwisselend landschap van bossen, akkers en essen. In het echte buitengebied liggen de ‘woeste gronden’ waar de heide nog doorloopt vanuit Drente en Duitsland naar Noordoost Twente.

Verrassend is hoe actueel de beschrijvingen van meester Bernink nu nog steeds zijn. Het landschap van Noord Oost Twente is gelukkig goed behouden. De omgeving van Hoeve Springendal is gelukkig nooit meegenomen in de ruilverkaveling.

Een paar foto’s uit dit verrassende boekje:

 ravijn hazelbekke bernink.jpg
Een foto van het prachtigeHazelbekke, hier vlakbij

 bernink schaapskooi vasse.jpg

 
Een klein stukje uit het hoofdstuk “naar t Hezinger Bronnenland”

Hezinge ligt tusschen Nutter, Vasse en Mander, namen, die zelfs de Westerlingen uit het verre Holland sedert de oorlogsjaren als het summum gelden van natuurschoon, ongerept gebleven in de wisseling der tijden, ver van het verkeer en den invloed van het moderne leven. Hezinge, dat een hoogvlakte vormt langs de Duitsche grens, is lang een vergeten oord geweest, doch ontdekt door de gasten, die jaar op jaar het oude stedeke Ootmarsum als pleisterplaats verkozen.

 

bernink plattegrond.jpg

 In het stille seizoen

Word de wintersche natuur schijndood genoemd, voor den natuurvriend is zij dat niet

Dan zijn er de bloedrode Gougvinken,de putters en de bloedroode Goudvinken, de Putters en de Meezen” het best te aanschouwen. De IJsvogel blijft ook dan onze trouwe gezel.

 

 

 

Hoeve Springendal het Schoonste vakantie park van Nederland.

Hoeve Springendal Schoonste vakantie park van Nederland

Volgens de recensies op Zoover is Hoeve Springendal het schoonste vakantie park van Nederland.

Lieve gasten bedankt voor jullie mooie reviews!

Wintervoedselakker

De wintervoedselakker is een groot succes voor mens en dier!

Dat is het resultaat van het inzaaien van een hectare grond met zaaddragende bloemen, speciaal voor de vogels van het Springendal. In de zomer levert dit een prachtige bloemenzee op en op een mooie winterdag smullen er meer dan 300 groenlingen van de zaden.

Alwie olde Hanter en Robert Westerhof van de Vogelwerkgroep Ootmarsum, bedankt voor de foto’s.

Jan Cremer

Wat leuk dat onze vroegere buurman kunstenaar en schrijver Jan Cremer ons nog niet is vergeten! Een artikel in de Tubantia van 20 april jl over heimwee naar Twente, en naar onder andere Boer Brunninkhuis op het Springendal. Hiernaast staat het witte huis met schuur  op de foto waar hij een periode heeft gewoond.

Hieronder het betreffende artikel:

Jan Cremer 4.JPG

Nieuwe inrichting appartementen!

Alle appartementen zijn voorzien van een nieuwe inrichting. De wanden zijn voorzien van een kleurtje.Gordijnen zijn vervangen en nieuwe meubellen geplaatst.

Uitgebreide lezing over de wolf

Wilt u alles weten over de wolf, die steeds meer wordt waargenomen in Nederland en ook op het Springendal? Kom dan luisteren naar de wolvenkenner van Nederland, boswachter Roel Korbee.

Vraag de receptie om de actuele tijden.

Artikel Tubantia nav Corona 21092020

In de Tubantia van 21-09-2020 verscheen een artikel over de gevolgen van de Corona voor de recreatiebedrijven. Hierin werden onder ander Walter en Marian geinterviewd:

Alsof het juli of augustus is: overal in de regio staan de vakantieparken en campings nog helemaal vol. Walter Brunninkhuis van Hoeve Het Springendal hoopt stiekem het dramatische voorseizoen zelfs volledig te compenseren. "Dit is een jaar van uitersten."

 door HERMAN HAVERKATE

De zon stijgt langzaam boven de oude eiken. Voor Ank (60) uit Eefde is het elke dag een cadeau. Zittend voor haar tipi aan de grote vijver van natuurcamping Hoeve Het Springendal geniet ze van twee weken uitgestelde vakantie in de luwte van het Twentse land.

Voor het hele artikel klik op de button:

Artikel Tubantia 21-09-2020

Kijk hier voor de heerlijkste lokale Afhaal restaurants!

Genieten van Lekker eten uit de buurt

klik voor lekkers

Kijk hier voor lekkere afhaal adresjes in de buurt!  

klik voor aardbeien drive in

Restaurant de Pastorie / afhaal en bezorg service.
Ton Schultenplein 2
7631 MA  Ootmarsum
0541 200 266

T Bakhoes in Ootmarsum

Grotestraat 12, 7631 BV Ootmarsum

Aleandro / afhaal en bezorg service!
Marktstraat 20
7631 Ootmarsum

Café - Restaurant - Zaal / afhaal en bezorg service!
Bolscher
Denekamperweg 135
7661 RJ Vasse
tel. 0541 680215

Restaurant De Liskoel
Hooidijk 26
7661RA Vasse
Tel: 0541- 680253
 0541 297 105

 Cafe de Poort Ootmarsum

Marktstraat 12, 7631 BZ Ootmarsum
0541 363 007

Via Grande Ootmarsum, Italiaans restaurant

Grotestraat 19, 7631 BT Ootmarsum
0541 294 096

De Lange Muur, Chinees
Dwarsstraat 4, 7631 ES Ootmarsum
0541 292 120

Watermolen Bels, restaurant

Bergweg 9
7663 TB Mander
Telefoon: +31 (0)541 - 680213

Gasterij de Bakker, restaurant

Telefoon: 0541 – 680 130
E-mail: info@gasterijdebakker.nl

Adres: Noordik 8, 7661 RC Vasse

Gasterij Oatmossche

Commanderieplein 3/4
7631 EA Ootmarsum
0541 29 13 30

Aleandro Ootmarsum | Your mediterranean place (aleandro-ootmarsum.nl) afhaal en bezorg service.