Nieuws en actualiteiten

Oogstdag op Hoeve Springendal

Aankondiging Oogstdag op Hoeve Springendal

Aankomende zomer zal in samenwerking met het Openluchtmuseum Los Hoes in Ootmarsum opnieuw de jaarlijkse oogstdag worden georganiseerd.

Deze zal bij goed weer plaats vinden op dinsdag 23 juli 2024 vanaf 11.00 uur. 

Het graan dat op onze essen groeit zal dan door enkele vrijwilligers met oude werktuigen en paard en wagen worden geoogst.

Aangezien deze activiteit erg weersafhankelijk is, is de datum onder voorbehoud. U kunt parkeren op onze parkeerplaats bij het park.

Voor meer info klik op onderstaande link.

Info Oogstdag Hoeve Springendal

Jan Cremer

Op 19 juni 2024 is onze oudbuurman en schrijver Jan Cremer overleden. Hij woonde tussen 1977 en 1986 in het witte huis naast Hoeve Springendal, Tegenwoordig wordt dit huis bewoond door Annette Brunninkhuis met de naam Landgoed Oude Brunninckhuis.  Jan en zijn vrouw Babette voelden zich in deze omgeving erg thuis en  kwamen regelmatig even bij ons op bezoek voor een praatje met Marian of Jan Brunninkhuis. In de Tubantia stond na zijn overlijden een mooi artikel over de tijd waarin hij in het Springendal heeft gewoond.

jan cremer overlijden

Een paar jaar geleden was er een artikel in de Tubantia over Jan's heimwee naar Twente, en naar onder andere Boer Brunninkhuis op het Springendal. Hiernaast staat het witte huis met schuur  op de foto waar hij een periode heeft gewoond.

Wat leuk dat onze vroegere buurman kunstenaar en schrijver Jan Cremer ons nog niet was vergeten!

Hieronder het betreffende artikel:

Jan Cremer 4.JPG

zomer 2024

Fietsgids Truus Wijnen

Fietsen in Twente is de titel van de nieuwe fietsgids van Truus Wijnen

Op zaterdag 6 april stond er een mooi artikel in dagblad Tubantia waarin de nieuwe fietsgids van Truus Wijnen is aangekondigd. In deze gids staan diverse fietsroutes door Twente. Bijzonder is dat de eerste en laatste route vertrekt vanaf Hoeve Springendal.

Truus Wijnen heeft al diverse wandelgidsen gemaakt en de laatste jaren verschenen er diverse wandel- en fietsroutes van haar in Dagblad Tubantia. Zelfs een foto van onze buurman en vaste vrijwilliger Hennie is in de gids opgenomen.

IMG_4637(1)

IMG_4637

Excursies Staatsbosbeheer

Ook dit jaar organiseert Staatsbosbeheer regelmatig een excursie in het Springendal met steeds een ander thema.

Voor meer info klik hier: Excursies

Schaapscheren op Hoeve Springendal

Schaapscheren op Hoeve Springendal

De schaapskudde, bestaande uit 100 volwassen, vrouwelijke Drentse heideschapen en meer dan 70 lammetjes, wordt ’s morgens uit het dal van de Mosbeek opgehaald en naar Hoeve Springendal gebracht. Daar worden de volwassen dieren van hun wintervacht ontdaan. De schapen worden het hele jaar ingezet voor natuurbeheer op het Springendal.

Op zaterdag is de Nederlandskampioen schaapscheren Aanwezig!

Op zondag is er een harpist op het erf!

Verder komen er spinsters ook zijn er 2 imkers die uitleg geven over de zwarte bij die bij Hoeve Springendal in de kassen leeft. Er staat een kraampje met wol gerelateerde artikelen op het erf en natuurlijk is het gezellige terras geopend!

De scheerders beginnen om 10.00 uur in de ochtend en zijn tot in de middag bezig. Bezoekers zijn van harte welkom om even een kijkje te nemen bij het schaapscheren.schaapscheren 2022a

Impressie van de eerste dag ziet u in bijgaande video's en op de foto's:

Schapenscheren op Hoeve Springendal mei 2022 video van Ben Weijermars

Schapenscheren op Hoeve Springendal mei 2022 video van Dick Kuper

Foto's Schapen scheren van Dick Kuper

Voor meer info over de schapen, neem eens een kijkje op de site van Schaapskudde Twente van Mieke Boode: www.schaapskudde-twente.nl

Schatgraven in Springendal

Beleef Gouden tijden op het Springendal!! 
Op een steenworp afstand van @HoeveSpringendal is een heuse schat gevonden: Het gaat om een grote hoeveelheid gouden munten en sieraden, afkomstig van een offerplaats uit de 7de en 8ste eeuw!
Dit was zo bijzonder dat het behalve de regionale krant ook het landelijk nieuws heeft gehaald.
De schat is reeds in 2019 gevonden en onderzocht. Ook is tot nu de plek en de vondst angstvallig geheim gehouden.
Meer info vindt u in het artikel van de Tubantia: Middeleeuwse schat in Springendal
Ook in de Volkskrant heeft een uitgebreid en mooi artikel gestaan: Spectaculaire vondst in Springendal
Een paar dagen later verscheen er in de Tubantia nog een tweede artikel over de gevonden schat, waarbij er gesproken is met amateurhistoricus Henk Woolderink en ook met de bekende schrijver en tevens onze oud-buurman Jan Cremer.
Een mooi citaat uit dit stuk is:
"Bij Cremer, in het verre Amsterdam, overheerst de emotie, de hunkering naar het land dat hij ooit verliet. De vondst van de schat raakt hem dieper dan hij had gedacht. Met een zucht: „Ik had daar nooit weg moeten gaan.”
Het volledige artikel kunt u vinden via de volgende link: Springendal geeft steeds meer geheimen prijs
Inmiddels heeft onze buurvrouw Annette Brunninhuis naar aanleiding van deze vondst een expositie opgesteld die iedere zaterdag bij haar op het erf te bekijken is. Dagblad Tubantia heeft hier een artikel aan gewijd.

In het weekblad Dinkellandvisie stond een mooi gedicht over het Springendal, waarbij ook Hoeve Springendal is genoemd. Dit willen wij u niet onthouden.

Gedicht Springendal Dinkellandvisie

Slipjacht doet Hoeve Springendal aan

Slipjacht op Hoeve Springendal in november

De parel onder de slipjachten noemen de deelnemers van de Koninklijke Jachtvereniging hun rit door het essenlandschap van Vasse, Mander en Hezingen in de gemeente Tubbergen. Met hun paarden en jachthonden maken een grote groep ruiters woensdagmiddag 8 november een lange tocht door dit prachtige gebied. Op dit moment is nog niet bekend hoe laat men Hoeve Springendal precies passeert . 

Voor een impressie van deze slipjacht, klik op de button voor opnames van 2021 gevonden op Youtube.

Slipjacht 2021

Boomslepen

Door onze mengroep weer het zgn boomslepen georganiseerd. Menners moeten met hun paard een boomstam slepen over een parcours waarin allerlei hindernissen zijn opgesteld. Het zijn rond de twintig inspanningen die hieraan meedoen en strijden om de eerste plaats.

De boomsleepwedstrijd vindt achter Hoeve Springendal plaats. Deze is goed te bereiken vanaf de parkeerplaats op de hoek Hooidijk/ Boumansweg.

Ter plekke is een tent neergezet waar u consumpties en broodjes kunt kopen.

Jubileumdag Vogelwerkgroep

Tijdens de Natuur-Beleef-Dag op zondag 21 april organiseert de Vogelwerkgroep Ootmarsum op en rond ons erf allerlei activiteiten in het kader van haar jubileumdag. Zo zal er in de ochtend een vogelexcursie zijn, wordt er  in onze receptie een natuurfilm gedraaid en zullen verschillende vogelfotografen een presentatie laten zien van interessante en bijzondere vogels  die rond Ootmarsum te zien zijn.

Op het erf staan diverse informatiepanelen en worden vogelhuisjes gemaakt met de aanwezige jeugd.

Het belooft dus een dag met veel afwisseling te worden. Zie verder de Flyer boven dit artikel.

Interview Hennie van de Kes

Mooi Interview  met onze buurman en vaste menner Hennie Steggink (van de Kes)

In de afgelopen periode is er in het Springendal volop gewerkt aan diverse projecten. Oa met betrekking tot het Beekdal en het renoveren van de Bronvijvers. Meer info over deze werkzaamheden vindt u op projectspringendal.nl

Regelmatig wordt er door hen een nieuwsbrief uitgebracht. In de laatste nieuwsbrief van eind september stond een mooi interview met Hennie Steggink. Hennie is onze buurman en heeft als vrijwilliger al vele jaren op Hoeve Springendal gewerkt en momenteel rijdt hij wekelijk meerdere keren met onze gasten met paard en wagen door het mooie Springendal.

Klik op de link om dit interview te lezen: Interview Hennie Steggink

groene koploper

Hoeve Springendal is door het Kennisplatform aangemerkt als Groene Koploper.

Ter verantwoording van deze titel wordt op de site van het Kennisplatform de volgende achtergrondinfo gegeven:

Kamperen en overnachten in of dichtbij de natuur is een grote trekpleister van de Overijsselse vrijetijdssector. Overijssel staat als regio zelfs op nummer 3 in Europa als het gaat om de meeste vijfsterren topcampings. Naast goede faciliteiten en service speelt ook de omliggende natuur daarbij een grote rol. Als camping of logiesverstrekker kun je eenvoudig iets doen voor de biodiversiteit. Een goed groenplan met stevige natuurlijke structuren is daarbij een must.

Door bijvoorbeeld meer bladverliezende, inheemse struiken te planten zorg je voor meer privacy voor gasten en tegelijkertijd een rustieke uitstraling. Bovendien is de bedrijfsvoering er dan op gericht om rekening te houden met dieren en planten - en heel belangrijk - het natuureigen landschap. Een van de genoemde voorbeelden  is Hoeve Springendal. Een hele eer.

Voor meer info, klik op de button.

Hoeve Springendal is Groene Koploper

Duurzame kampeeraward 2023

De Duurzame KampeerAwards verkiezing

Hoeve Springendal is genomineerd voor deze mooi Award. Wij zijn landelijk 1 van de 3 genomineerden en zijn hier dan ook bijzonder vereerd door.

Behalve een vakjury kon ook het publiek haar stem uitbrengen.

Op 4 oktober zal de winnaar bekend worden gemaakt.

De organisatie is in handen van Duurzaam Ondernemen.nl

Eerste pluim voor duurzaam landschapsbeheer aan Walter Brunninkhuis uitgereikt

Deze zomer reikt Landschapsdeal Noordoost Twente diverse pluimen uit voor duurzaam landschapsbeheer en Walter Brunninkhuis van Hoeve Springendal nam vrijdag de eerste pluim in ontvangst.

Voor ondernemer Walter Brunninkhuis is de pluim een welverdiend compliment. Hij ontvangt wekelijks gasten die overnachten in één van zijn accommodaties. Samen met buurman Staatsbosbeheer heeft hij de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in natuurontwikkeling. Daar hoort het duurzaam beheren van houtwallen natuurlijk bij. “Mooie natuur is ook voor onze gasten belangrijk. Zij genieten enorm van dit unieke landschap.”

Hele artikel Nieuws uit Tubbergen

Ook Twentetv (regionale zender Noordoost Twente) heeft leuke video geplaatst met een interview met Walter.

Video Twentetv interview

Hoeve Springendal werkt mee aan Paasgebruiken Ootmarsum

Dit jaar zullen de paarden van Hoeve Springendal onder begeleiding van Walter Brunninkhuis en Hennie Steggink op zaterdagmiddag voor Pasen weer meewerken aan de jaarlijkse traditie van het houthalen voor het paasvuur in Ootmarsum. 

Dit hout ligt aan het weggetje naast de camping en zal daar door de Poaskerls op drie boerenwagens (sleepwagens) worden opgepakt. Wanneer de karren volgepakt zijn, zal de stoet met de drie volle wagens vertrekken naar Ootmarsum.Dit gebeurt onder toeziend oog en aanmoediging van vele oud Poaskerls en andere personen die achter de karren aan mee lopen naar het vier kilometer verderop gelegen Ootmarsum.

Uiteraard wordt er onderweg een paar keer gestopt om de paarden de nodige rust te geven en de mannen gelegenheid te geven om een drankje te nuttigen. Daarna gaat de stoet al zingend het stadje in met op de boerenkarren een grote stapel hout dat aan alle kanten ver uitsteekt. Ieder jaar is dit weer een sensatie om te zien.

Op 1e Paasdag wordt 's avonds het Paasvuur aangestoken door de Poaskerls.

Ook zullen de Poaskerls overdag op de 1e en 2e Paasdag een rondgang door Ootmarsum maken, het bekende Vlöggeln.  Hierbij lopen de Poaskerls hand in hand en iedereen mag aansluiten aan dit lint dat traditiegetrouw een vaste route heeft door Ootmarsum en eindigt op het Marktplein.

Voor verdere achtergrondinformatie en juiste tijden verwijzen wij naar de site van VVV Ootmarsum.

VVV Ootmarsum-Dinkelland

Dhr. Dick Kuper heeft een prachtige video gemaakt over het houthalen op Paaszaterdag. Deze is te vinden op Youtube. Hieronder vindt u de link:

Hout halen Paaszaterdag Hoeve Springendal

Wandeling Truus Wijnen Tubantia start Hoeve

Tubantia heeft in de afgelopen periode meerdere fiets- en wandelroutes geplaatst van Truus Wijnen. Truus is in onze regio een bekende Twentenaar geworden door de publicaties van de prachtige routes in verschillende wandelgidsen en op haar website.

kop artikel wandelroute truus okt 22

Met deze kop publiceerde Tubantia op 8 oktober de wandelroute die start vanaf ons erf op Hoeve Springendal. Deze route is erg mooi geworden en zeker de moeite waard om te lopen. Via onderstaande link kunt u het artikel en de route vinden op de site van Tubantia.

Deze route is inmiddels ook opgenomen in onze wandelmap en is verkrijgbaar bij onze receptie. 

Wandelroute Tubantia van Truus Wijnen

Site wandelingen van Truus Wijnen

Wandelpagina van Hoeve Springendal

Springendal in top 10 wandelingen

Op de site van Columbus Travel staat een top 10 van mooiste Boswandelingen in Nederland. Op nr 1 staat een wandeling door het mooie Springendal:

De 10 beste boswandelingen van Nederland

Columbus Travel
Door: Columbus Travel
Thursday, November 05, 2020

Een lange boswandeling is altijd een goed idee. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door onze Nederlandse bossen. Wij tippen speciaal voor jou tien unieke boswandelingen door prachtige natuurgebieden. 

1. Word stil van het Springendal, Overijssel

De bossen, heidegronden en graslanden van het Springendal worden doorkliefd door smalle beekjes en watervalletjes. Waar je ook bent, overal hoor je het gekabbel en geklater van water. Het Springendal is echter ook een feestje voor de ogen. Langs de beekjes groeien zeldzame plantjes als de orchidee en parnassia, en er liggen maar liefst drie grote kwelvijvers.

Website Columbus Travel met Top 10 Boswandelingen

Landkruis geplaatst

Op de rand van onze Essen, tegenover het bankje, is door ons een Landkruis geplaatst. Dit om een oude boerentraditie in ere te herstellen. Tijdens de drie dagen voor Hemelvaart, de zogeheten Kruisdagen, hielden veel boeren in Salland en Twente sinds mensenheugenis hun jaarlijkse ommegang over de akkers van de nabijgelegen es.

Elke dag, bij het vallen van de avond, trokken ze dan rond om te bidden voor een goede oogst en voor bescherming tegen natuurrampen. Het Landkruis was dan het begin-en eindpunt van deze omgang. Landkruizen zijn er nog veel te vinden in Twente. Ze worden goed onderhouden. Vaak liggen er verse bloemen bij. Soms staat er net als bij ons een bankje voor vermoeide wandelaars.

Het landkruis heeft inmiddels de regionale krant De Tubantia gehaald met als titel:

Walter geeft Hezingen eindelijk een eigen landkruis, 

Voor het artikel klik op de button.

Artikel plaatsing Landkruis

Op zaterdagmiddag 7 mei 2022 is het Landkruis tijdens een mooie openlucht viering ingewijd door Pastor Kerkhof Jonkman, waarbij medewerking werd verleend door het Basiliekkoor uit Oldenzaal.

inwijding landkruis

Voor een indruk van deze inwijding kunt u de video bekijken die gemaakt is door onze vaste gast dhr. Dick Kuper.

Video Inwijding Landkruis Hoeve Springendal

IMG_8202 03

Mooi artikel RTV Oost over Beekdal en Vliegend Hert

RTV Oost heeft op haar site een mooi artikel staan over dit gebied met als titel: Minder mest en meer water in Springendal en Dal van de Mosbeek.

Ook heeft men een video gemaakt van ongeveer 2 minuten die grotendeels op Hoeve Springendal is opgenomen met ook speciale aandacht voor het Vliegend Hert. Een zeldzame keversoort.

Klik op de button voor het bezoeken van deze site en het bekijken van de mooie video.

RTV Oost Artikel

Nieuwe Wandelpagina en Fietspagina

Hoeve Springendal is startlocatie van diverse wandel, fiets,mountainbike en paardennetwerk routes.

De overzichtsborden hiervan staan bij de parkeerplaats.

Ook hebben wij voor onze gasten die bij ons verblijven een nieuwe Wandelmap en een nieuwe  Fietsmap gemaakt met veel routes die u vanaf ons park kunt wandelen of fietsen.

Al deze routes kunt u ook digitaal vinden op deze site en tevens kunt u hier het bijbehorende GPX bestand downloaden om deze routes te wandelen of te fietsen met telefoon of navigatieapparaat.

Het zijn zowel korte- als lange routes, die door de mooiste gedeelten van Twente en de grensstreek van Duitsland voeren.

Deze routes worden gratis beschikbaar gesteld door Hoeve Springendal. De beide mappen liggen bij de receptie bij de balie en kunnen hier ingezien worden om een keuze te maken.

Wandelpagina                               Fietspagina

Picknicktafel Vliegend Hert geplaatst

De natuurgebieden Springendal en Dal van de Mosbeek vormen een belangrijk leefgebied voor het Vliegend Hert. Deze grote kever is een belangrijke sleutelsoort* voor deze gebieden, als het goed gaat met het vliegend hert dan profiteren vele andere soorten daarvan mee! Om meer mensen bekend te maken met deze grootste kever van Nederland is er een bijzondere picknicktafel geplaatst. Deze is geplaatst op de hei van de Paardenslenkte vlak voor de grote kei op de grens.

Voor meer info kunt u naar de site van staatsbosbeheer gaan op de Boswachtersblog:

Boswachtersblog over Vliegend Hert

Bijenstal [iemenschoer]

Bijenstal [imenschoer]

Op de Hoeve staan al enkele jaren meerdere bijenkasten verspreid over het park met daarin verschillende volken van de Zwarte Bij.

Sinds kort zijn deze kasten bij elkaar gezet in een prachtige bijenstal die staat bij de Kapschuur vlak bij de ingang van ons park.

De Zwarte Bij is bij uitstek aangepast aan ons weerbarstige klimaat (winderig, kil en nat). In zuivere vorm, is onze inlandse bij niet steeklustig en niet erg geneigd tot zwermen.  Deze bij geeft een goede honingopbrengst. Het vliegbereik en lastvermogen is door de robuuste lichaamsopbouw beduidend groter dan dat van menig ander bijenras. Met zijn donkere pantserkleur raakt de bij sneller opgewarmd dan lichter gekleurde bijenrassen. Door het grote lichaam en de lange beharing houdt de bij die warmte ook langer vast.

De bij vliegt uit bij lage temperaturen (vanaf 5,5 graden Celsius) waardoor deze van vroeg tot laat op de dag kan verzamelen. Aanhoudende druilregen of sterke wind houden het diertje evenmin in de kast. De zwarte bij overwintert uitstekend. 

De Zwarte bij was in zuivere vorm bijna volledig uit ons land verdwenen. 

In de receptie is de eigengemaakte honing van deze bij verkrijgbaar.

Ons Dinkelland Meester J.B. Bernink (1878-1954)

Enige tijd geleden kreeg ik dit prachtige boek. Dit boek vertelt over de natuur van Oost Twente rond 1926.

De auteur is MEESTER J.B. BERNINK (1878-1954)

Natuurliefhebber, onderwijzer, verzamelaar en museumdirecteur. Hierbij een paar anekdotes.

Bernink Ons Dinkeland.png

Twente een eeuw geleden:

Een bijzondere mix van steden met intensieve textielindustrie omringd door dorpen en boerenerven in een afwisselend landschap van bossen, akkers en essen. In het echte buitengebied liggen de ‘woeste gronden’ waar de heide nog doorloopt vanuit Drente en Duitsland naar Noordoost Twente.

Verrassend is hoe actueel de beschrijvingen van meester Bernink nu nog steeds zijn. Het landschap van Noord Oost Twente is gelukkig goed behouden. De omgeving van Hoeve Springendal is gelukkig nooit meegenomen in de ruilverkaveling.

Een paar foto’s uit dit verrassende boekje:

 ravijn hazelbekke bernink.jpg
Een foto van het prachtigeHazelbekke, hier vlakbij

 bernink schaapskooi vasse.jpg

 
Een klein stukje uit het hoofdstuk “naar t Hezinger Bronnenland”

Hezinge ligt tusschen Nutter, Vasse en Mander, namen, die zelfs de Westerlingen uit het verre Holland sedert de oorlogsjaren als het summum gelden van natuurschoon, ongerept gebleven in de wisseling der tijden, ver van het verkeer en den invloed van het moderne leven. Hezinge, dat een hoogvlakte vormt langs de Duitsche grens, is lang een vergeten oord geweest, doch ontdekt door de gasten, die jaar op jaar het oude stedeke Ootmarsum als pleisterplaats verkozen.

 

bernink plattegrond.jpg

 In het stille seizoen

Word de wintersche natuur schijndood genoemd, voor den natuurvriend is zij dat niet

Dan zijn er de bloedrode Gougvinken,de putters en de bloedroode Goudvinken, de Putters en de Meezen” het best te aanschouwen. De IJsvogel blijft ook dan onze trouwe gezel.

 

 

 

Hoeve Springendal het Schoonste vakantie park van Nederland.

Hoeve Springendal Schoonste vakantie park van Nederland

Volgens de recensies op Zoover is Hoeve Springendal het schoonste vakantie park van Nederland.

Lieve gasten bedankt voor jullie mooie reviews!

Wintervoedselakker

De wintervoedselakker is een groot succes voor mens en dier!

Dat is het resultaat van het inzaaien van een hectare grond met zaaddragende bloemen, speciaal voor de vogels van het Springendal. In de zomer levert dit een prachtige bloemenzee op en op een mooie winterdag smullen er meer dan 300 groenlingen van de zaden.

Alwie olde Hanter en Robert Westerhof van de Vogelwerkgroep Ootmarsum, bedankt voor de foto’s.

Artikel Trouw wandeling Truus Wijnen over Springendal

In Trouw stond  op 26 februari 2021 een mooi artikel over een nieuwe wandeling over het Springendal.

Deze prachtige wandeling is gemaakt door Truus Wijnen die als gepassioneerd wandelaar en fotograaf al vele wandelingen in Twente heeft samengesteld en beschreven in door haar uitgebrachte gidsen en op haar blog "Over wandelingen gesproken" en die ook te vinden zijn via wandelzoekpagina.nl.

Citaat artikel Trouw:

Onmeunig (heel erg) mooi is het in de Tuin van Twente. Truus Wijnen, de ongekroonde wandelkoningin van de streek leidt rond.

Sarah-Mie Luyckx, 26 februari 2021, 23:07

Daags voor onze komst kopt regionale krant Tubantia dat dankzij Truus Wijnen de wandelgekte er heeft toegeslagen. De ongekroonde wandelkoningin van de streek heeft onlangs haar derde gids uitgebracht met een twintigtal routes door Twente. Nou loopt daar naar verluidt al een slordige 6000 kilometer aan paden, maar het geheim van Wijnen is, naar eigen zeggen, dat ze waar mogelijk voor de niet gemarkeerde trajecten gaat.

De keuze vandaag is gevallen op haar splinternieuwe tocht door het Springendal, vanwege de niet geringe kwalificaties. De parel in de noordoostkop van Overijssel staat te boek als de Tuin van Twente en wordt zelfs de Tuin van Nederland genoemd, zegt de plaatselijke boswachter. Dat laatste kun je een contradictio in terminis noemen: het grensgebied met Duitsland zou vanwege zijn sterke glooiingen een welhaast buitenlands elan hebben. Ooit – tijdens voorlaatste ijstijd het Saalien – duwden gletsjers het land aan de kant en vormden onder meer de stuwwal van Ootmarsum, waarop het Springendal lieflijk ligt te zijn.

Voor het hele artikel klik op de button: Trouw: Met Truus door de tuin van Twente

Site Truus Wijnen: Over wandelen gesproken Truus Wijnen

Op onze site hebben wij ook een speciale Wandelpagina gemaakt met veel info over wandelen vanaf Hoeve Springendal en over routes  hier in de buurt en voor onze gasten die hier verblijven is een Wandelmap met info en routebeschrijvingen van diverse routes vanaf de Hoeve en de diverse startpunten in de omgeving.

Bezoek onze Wandelpagina

Mooi artikel RTV Oost over Beekdal en Vliegend Hert

RTV Oost heeft op haar site een mooi artikel staan over dit gebied met als titel: Minder mest en meer water in Springendal en Dal van de Mosbeek.

Ook heeft men een video gemaakt van ongeveer 2 minuten die grotendeels op Hoeve Springendal is opgenomen met ook speciale aandacht voor het Vliegend Hert. Een zeldzame keversoort.

Klik op de button voor het bezoeken van deze site en het bekijken van de mooie video.

RTV Oost Artikel

Eerste pluim voor duurzaam landschapsbeheer aan Walter Brunninkhuis uitgereikt

Deze zomer reikt Landschapsdeal Noordoost Twente diverse pluimen uit voor duurzaam landschapsbeheer en Walter Brunninkhuis van Hoeve Springendal nam vrijdag de eerste pluim in ontvangst.

Voor ondernemer Walter Brunninkhuis is de pluim een welverdiend compliment. Hij ontvangt wekelijks gasten die overnachten in één van zijn accommodaties. Samen met buurman Staatsbosbeheer heeft hij de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in natuurontwikkeling. Daar hoort het duurzaam beheren van houtwallen natuurlijk bij. “Mooie natuur is ook voor onze gasten belangrijk. Zij genieten enorm van dit unieke landschap.”

Hele artikel Nieuws uit Tubbergen

Ook Twentetv (regionale zender Noordoost Twente) heeft leuke video geplaatst met een interview met Walter.

Video Twentetv interview

Artikel Trouw wandeling Truus Wijnen over Springendal

In Trouw stond  op 26 februari 2021 een mooi artikel over een nieuwe wandeling over het Springendal.

Deze prachtige wandeling is gemaakt door Truus Wijnen die als gepassioneerd wandelaar en fotograaf al vele wandelingen in Twente heeft samengesteld en beschreven in door haar uitgebrachte gidsen en op haar blog "Over wandelingen gesproken" en die ook te vinden zijn via wandelzoekpagina.nl.

Citaat artikel Trouw:

Onmeunig (heel erg) mooi is het in de Tuin van Twente. Truus Wijnen, de ongekroonde wandelkoningin van de streek leidt rond.

Sarah-Mie Luyckx, 26 februari 2021, 23:07

Daags voor onze komst kopt regionale krant Tubantia dat dankzij Truus Wijnen de wandelgekte er heeft toegeslagen. De ongekroonde wandelkoningin van de streek heeft onlangs haar derde gids uitgebracht met een twintigtal routes door Twente. Nou loopt daar naar verluidt al een slordige 6000 kilometer aan paden, maar het geheim van Wijnen is, naar eigen zeggen, dat ze waar mogelijk voor de niet gemarkeerde trajecten gaat.

De keuze vandaag is gevallen op haar splinternieuwe tocht door het Springendal, vanwege de niet geringe kwalificaties. De parel in de noordoostkop van Overijssel staat te boek als de Tuin van Twente en wordt zelfs de Tuin van Nederland genoemd, zegt de plaatselijke boswachter. Dat laatste kun je een contradictio in terminis noemen: het grensgebied met Duitsland zou vanwege zijn sterke glooiingen een welhaast buitenlands elan hebben. Ooit – tijdens voorlaatste ijstijd het Saalien – duwden gletsjers het land aan de kant en vormden onder meer de stuwwal van Ootmarsum, waarop het Springendal lieflijk ligt te zijn.

Voor het hele artikel klik op de button: Trouw: Met Truus door de tuin van Twente

Site Truus Wijnen: Over wandelen gesproken Truus Wijnen

Op onze site hebben wij ook een speciale Wandelpagina gemaakt met veel info over wandelen vanaf Hoeve Springendal en over routes  hier in de buurt en voor onze gasten die hier verblijven is een Wandelmap met info en routebeschrijvingen van diverse routes vanaf de Hoeve en de diverse startpunten in de omgeving.

Bezoek onze Wandelpagina