Landkruizen

foto landkruis nieuws

Twentse Landkruizen.

Iedereen die in Twente wandelt zal ze vast wel eens tegengekomen zijn. “Landkruizen en Mariakapelletjes” langs de weg.  Wat de overeenkomst is, is dat ze prima onderhouden worden en je vindt er vaak bloemen, kaarsen en soms ook briefjes. Ik vraag me af, “waar ze eigenlijk vandaan komen en waarom vind je ze soms op de meest rare plekken”. Dus kaartte ik dit aan bij Dick, onze deskundige op dit gebied.


“Landkruizen” vertelt Dick “bestaan al vanaf de middeleeuwen en zijn een katholiek symbool. Boeren baden er het middaggebed, als onderbreking van het werk op het land”.
De tachtigjarige oorlog maakte hier resoluut een eind aan, behalve dat er in kerken alle beelden tegen de grond werden gekwakt, werden ook alle landkruizen vernield. Als eigenaar van een landkruis was je je leven niet veilig, dus buurtschappen haalden ze ook vaak zelf al weg.


Pas in het begin van de vorige eeuw, werden vooral in gebieden waar veel katholieken woonden, weer landkruizen geplaatst. Ook nu nog, terwijl van de Rooms Katholieke kerk niet veel meer over is, zie je hier en daar nog een plek met een nieuw Landkruis. Misschien niet meer om het “Engel des heren” te bidden, maar misschien wel als rustpuntje in deze hectische en onzekere maatschappij van vandaag.

landkruis met bankje vanaf hennie 

bord met gedicht ter plekke

inwijding landkruis

Op zaterdagmiddag 7 mei 2022 is het Landkruis tijdens een mooie openlucht viering ingewijd door Pastor Kerkhof Jonkman, waarbij medewerking werd verleend door het Basiliekkoor uit Oldenzaal.

Voor een indruk van deze inwijding kunt u de video bekijken die gemaakt is door onze vaste gast dhr. Dick Kuper.

Video Inwijding Landkruis Hoeve Springendal

landkruis met bankje kijkend naar hennie