Met Paard en Wagen door Twente

Met Paard en Wagen door Twente

Vroeger werd in Twente vooral door de boeren bedrijfsmatig met paard en wagen gereden. Tegenwoordig wordt vooral recreatief gebruik gemaakt van dit vervoersmiddel. Zo ook bij ons op Hoeve Springendal. Met name is dit te danken aan onze buurman Hennie Steggink.

Hennie is dé paardenfluisteraar van Hoeve Springendal. Hij begeleidt twee Belzen (echte trekpaarden) met alles. Hij leert ze voor een kar te lopen. Ook ploegt hij met hen het veld om, leert ze in een rek te staan, zodat ze beslagen kunnen worden door de smid en  stelt ze daarbij gerust. De dames worden daar namelijk altijd een beetje nerveus van.


Hennie gaat twee keer per week met gasten van Hoeve Springendal  in ons natuurgebied op pad . Daarbij is hij een uitstekende verhalenverteller. Hij weet alles van het Springendal.
Ook als gastheer is hij alert. Tijdens de pauze met koffie en krentenwegge voor de passagiers, krijgen de paarden ook krentenbrood, maar in dit geval de kapjes zonder roomboter.
De paarden zijn gek op hem. Hij verzorgt ze tot en met en praat met ze. Ook paait hij ze met biscuitjes. Een zachtere man bestaat niet. Toch is Hennie bepaald geen doetje.
De paarden trouwens ook niet. Er is een duidelijke hiërarchie tussen Milou en Fleur. De ene is zeer actief en de andere een tikkie lui. Als het te langzaam gaat bijt Fleur in de oren van Milou, alsof ze zegt:  “luiwammes, schiet eens een beetje op.” (volgens Hennie “echte dames” 😊)

Tijdens de dagelijkse ochtendpauze drinken alle medewerkers en vrijwilligers samen koffie. Hennie is dan de stille genieter, die met zijn kleine pretoogjes alles volgt en hier en daar iemand te grazen neemt met zijn humor. De laatste tijd had Hennie wat problemen met het lopen. Maar ondanks een aantal operaties, waarbij hij beperkt was, was hij niet te houden. Hij bleef voor zijn paarden zorgen. Toen het enigszins weer kon, was hij (samen met twee krukken) weer op de kar te vinden om zijn “dames” te mennen.

Ben je vroeg aan de wandel, dan kun je hem ook tegenkomen bij het verzorgen van zijn paarden. Als hij zich vertoont, komen Milou en Fleur er in volle vaart aanrennen en bedelen om het hardst om een knuffel, die ze dan ook prompt krijgen. Hennie praat uitvoerig met hen en Fleur en Milou? Die luisteren met gespitste oren.

Met paard en wagen in Twente Hennie

Hennie Paard en Wagen.