Natuur Springendal

‘De Tuin van Nederland’

Zo luidt de bijnaam van dit stukje Twente. Als je het Springendal ziet, begrijp je direct waarom. Schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos zorgen voor een romantische aanblik. Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet.

Manderheide & de Cirkels van Jannink

Ten noorden van de (oude) gemeentegrens ligt dit natuurgebied. Dit bosrijke natuurgebied is 335 hectare groot en strekt zich uit tot aan Vasse (gemeente Tubbergen). In het noordwesten, midden op de Manderheide, zijn de cirkels van Jannink. Deze twee zuivere cirkels werden door textielbaron Jannink aangelegd en gelden voor vliegers als een baken. Jannink had in Noord-Amerika gezien dat ronde akkers voordelen hebben op rechthoekige akkers (geen vernielingen van de voren door tractoren) en hij legde ze daarom ook op zijn eigen landgoed aan.

Het gebied is dunbevolkt, maar behoort tot de eerst bewoonde gebieden van Nederland. Enkele historische grafheuvels zijn te vinden en zelfs de resten van een hunebed.

Terug naar het overzicht