Neandertaler

Neandertaler

Neandertalers

Als beschaafde Nederlander zijn we wel heel ver van onze roots af komen te staan. Dat er in de prehistorie jagers en verzamelaars waren, dat weten we van de geschiedenislessen van de basisschool. Dat we ons er nauwelijks iets bij voor kunnen stellen, met al onze luxe toeters en bellen is niet zo gek. Toch zijn na 17 jaar zoeken in de bossen bij Mander, door amateur archeoloog Dick Schluter voorwerpen gevonden, die bevestigen dat één van de oudste mensensoorten, de Neanderthalers in onze bossen hebben geleefd.
Stel je voor, met niet veel meer dan hele primitieve werktuigen, dag en nacht bezig zijn om je kostje bij elkaar te scharrelen, zorgen dat het klimaat je niet te pakken krijgt en alle ontberingen doorstaan.  Je kunt je daar nu niets meer bij voorstellen.
Als ik ‘s morgens na een warme douche, koffie uit een machine haal, geschikte kleren aandoe, waar ik ook nog uit kan kiezen en in de auto stap naar Hoeve Springendal, denk ik wel eens aan het vanzelfsprekende gemak en luxe dat we allemaal hebben.
Toch moet al dat materiële bezit verdiend worden, meegesleept en erger nog verdedigd met alarmering, hekken om het huis etc.
Het leven wordt steeds ingewikkelder.
Dan kom je bij Hoeve Springendal en merk je al ontzettend snel, dat het hier om hartelijkheid en contact gaat. Op de camping ben je min of meer gelijk. Het primitievere leven, een leven wat trager verloopt, waar je gewoon afwast in een teiltje, kan je zo gelukkig maken, dat je soms terugverlangt naar een simpeler leven waarin alleen vandaag telt. Morgen zie je wel weer.