Ootmarsum

Ootmarsum

Middeleeuws plaatsje met stadsrechten

Ootmarsum is een authentiek Middeleeuws plaatsje met stadsrechten, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. U kunt er wandelend over de kinderkopjes van de kleine straatjes genieten van de perfect onderhouden vakwerkhuisjes en de oude waterputten. Het stadje is in de laatste jaren steeds meer een ontmoetingsplaats geworden voor kunstenaars, zodat wij nu kunnen genieten van veel galerieën en musea.

Ootmarsum is een bijzondere belevenis. Het heeft door de eeuwen heen een ontwikkeling doorgemaakt die gelukkig langzamer is verlopen dan veel andere Twentse steden. Door het ontbreken van trein en boot is in Ootmarsum de industriële ontwikkeling achter gebleven en daardoor bleef ook veel van het oude bewaard.

Hierdoor is nog steeds veel moois in Ootmarsum te bezichtigen van Middeleeuwen tot Patriciërstijd.

TIPMaak een stadswandeling olv een gids. Info bij de VVV

Lees Meer op site VVV Ootmarsum

Culturele Erfenis

Ootmarsum is trots op haar culturele erfenis. De schilderachtige pleintjes, de prachtige patriciërshuizen en oude stadsboerderijen zijn goed bewaard gebleven en goed onderhouden. Het is immers kostbaar erfgoed. Ook tradities en oude gebruiken worden in ere gehouden. U bent dan ook van harte welkom bij de rondgang door de Nachtwacht op Nieuwjaarsnacht, het Midwinterhoorn blazen in de Kersttijd, bij de Palmpaasoptocht en de Paasgebruiken met Pasen. Maar ook de Pinksterbruid, de Siepelmarkten in de zomer met hun Middeleeuwse aanzien en de manifestatie Kunst in Ootmarsum zijn een bezoek meer dan waard.

Eén dag naar Ootmarsum komen is beslist te kort, want ook een bezoek aan ons Openluchtmuseum Los Hoes, het Onderwijsmuseum Educatorium, het Chronomium waar tijd in al haar facetten wordt uitgebeeld en het museum van kunstschilder Ton Schulten zijn zeker aan te bevelen. Tel daarbij alle galerieën op waarin zeer uiteenlopende vormen van kunst worden gepresenteerd en u kunt Ootmarsum terecht het predikaat Kunststad van het Oosten geven.

Terug naar het overzicht