Schotse Hooglanders

hooglanders Twente Hoeve Springendal water6

Schotse Hooglanders

Walter en Marianne Brunninkhuis van Hoeve Springendal hebben naast allerlei kleinvee ook een drietal Schotse Hooglanders. U kent ze wel die uiterst slome dieren, met een hoog aaibaarheidsgehalte. Met de stier heb ik een indrukwekkende ervaring. Op een van mijn avondwandelingen tijdens een kampeervakantie, hoorde ik een boel lawaai. Ik vroeg me af wat dit kon zijn in een verder doodstil landschap. In een weiland iets verder op was onze zwarte stier bezig om een stevige boom te slopen. Hij gebruikte de boom als boksbal, met zijn kop ramde hij er lustig op los. Hij ging gewoon door toen ik erlangs wandelde Grommend en wel. Moeder en kind Hooglander keken, staand in een vennetje, belangstellend toe. De omheining van het weiland is gelukkig stevig, maar je gaat toch automatisch harder lopen.

Regelmatig zijn er ook kalfjes, schattige teddybeertjes. Als deze kalfjes baby af zijn willen ze de wijde wereld in. Ze zijn dan ook regelmatig op het wandelpad te vinden. Dat is nooit een probleem, want ze gaan vanzelf weer terug naar “moeders”.
Pasgeleden was het kalf wel erg avontuurlijk. Hij ging op stap en verdwaalde in het Springendal. Pa en ma Hooglander, maakten zich zo bezorgd, dat ze achter het kalf aan gingen. Ze vonden hem al snel, maar gingen niet terug naar de wei met sappig gras. Walter moest eraan te pas komen. Na een melding van de verdwaalde dieren stapte hij op zijn fietsje en ging naar de aangegeven plek. En ja hoor daar stonden ze alle drie tussen de bomen glazig te kijken hoe het nu verder moest. Walter, die ze altijd voert, riep ze en fietste rustig terug. De Hooglanders er achteraan met zijn drieën. Het was een schitterend gezicht; de rustig peddelende Walter met drie grote sterke beesten achter hem aan. Wil je het filmpje hiervan zien, deze is op facebook te vinden.

 Hooglander onder tekst